- All
- Archeoloog
- Arts
- Bestuur
- Bioloog
- Onderwaterfilm(st)er
- Onderwaterfotograaf
- Support Duiker
- Veteraan
- Wetenschapper
Ben is initiatiefnemer van de stichting. Hij heeft 35 jaar ervaring met het organiseren van wrakduikexcursies in de Noordzee en tal van duikreizen naar verre landen en bijzondere plaatsen. Hij heeft meer dan 5000 duiken gemaakt, is instructeur trainer bij de NOB en beroepsduiker. Met zijn bedrijf Get Wet maritiem, geeft hij onder andere veiligheidstrainingen aan sportduikers en zeilers uit Nederland en andere landen. Hij vind het geweldig als je van je hobby je beroep kan maken en daarbij iets goeds kan doen voor de natuur. Zijn motto is: “De Noordzee beter achterlaten dan ik deze heb aangetroffen”.
Arjan is al zijn hele leven in of op het water te vinden. In zijn jeugd zeer actief bij de reddingsbrigade waarvan 16 jaar bij de strandbewaking waar de grote liefde voor de zee is ontstaan. Sinds 2003 duikt hij en is inmiddels sinds 2008 PADI instructeur. “Mijn passie is duiken op plaatsen die niet voor heel veel mensen voor de hand liggen. Tropische gebieden vind ik leuk maar ook het koude water inspireert mij, o.a. ijsduiken en het duiken op de Noordzee”.
Arjan is van huis uit een actieve duiker, die zich graag inzet voor zijn omgeving; dit kunnen andere duikers zijn maar ook de natuur. Hij vindt het erg belangrijk dat het ecosysteem in de Noordzee in evenwicht wordt gehouden. “Ik ben tegen ghost fishing en zou het prachtig vinden dat de wrakken als beschermd rif blijven bestaan. Daarom wil ik graag mijn steentje bijdragen aan Duik De Noordzee schoon!”
Als Arjan niet aan het duiken is, wordt zijn duikpak nat om in alle weersomstandigheden met zijn honden Hummer, Bentley en Lotus Newfoundlanders te zwemmen en te begeleiden met het leren van reddingsoefeningen.
Bas is een ervaren zeezeiler en 4* NOB duiker. Hij duikt al 25 jaar en heeft ervaring met stromingsduiken, Noordzeeduiken en ijsduiken. Daarnaast is hij jarenlang lid van duikvereniging Manta en zit in het bestuur als technisch commissaris. Bas werkt op Schiphol als GSE monteur aan de grondapparatuur. Hij is in het bezit van een eigen zeilboot waarmee hij veel tochten maakt over de Noordzee en op het IJsselmeer. Bas is een ervaren RIB bestuurder en in deze functie gaat hij mee op expeditie. Waarschijnlijk wordt hij toegevoegd aan de bemanning van de MS Tender.
Betty van den Berg is scheepsbouwer van beroep bij de firma Amels in Vlissingen. Met deze achtergrond en als lid van de Zeeuwse duikvereniging Duikteam Zeeland uit Middelburg kon het niet uitblijven om de wateren rondom Walcheren en Noordzee te beduiken en hier de passie te vinden voor het boot c.q. wrakduiken. Ze heeft een brede interesse in wrakduiken. Gezien haar achtergrond hebben scheepswrakken haar voorkeur. Voor haar is het een uitdaging om de wrakken te determineren, die door moeder natuur of, helaas door menselijk handelen, zijn verzwolgen tot ongeordend hopen staal of hout.
Sinds 2015 duikt ze met Stichting Duik de Noordzee Schoon. Betty houdt van avontuur, is niet geïnteresseerd in duiken in verre (warme) bestemmingen. “Het mooiste stukje natuur ligt in onze achtertuin, de Noordzee” spreekt ze in één adem uit en met een brede glimlach op haar gezicht. Via Duik de Noordzee Schoon hoopt ze een kleine bijdrage te kunnen leveren aan het bewust worden van de unieke wrakken met hun ladingen, eigenschappen of geschiedenis, het schoonhouden van de wrakken en deze wrakken in kaart te brengen.
Brenda van Doorn-Deden is adviseur mariene bescherming bij het Wereld Natuur Fonds. Sinds 2016 werkt Brenda bij WWF-NL aan een onderzoek naar een netwerk van beschermde gebieden en sinds 2017 werkt zij ook aan actief herstel van schelpdierbanken op de Noordzee. Brenda is geïnteresseerd in alles wat onderwater leeft en beweegt en is het liefst op, onder of vlakbij de zee te vinden. Twee eerdere Noordzee expedities hebben haar passie voor de oceanen en motivatie om deze te beschermen versterkt. Haar doel is om een meer gebalanceerd evenwicht te vinden tussen de bescherming en duurzaam maatschappelijk gebruik van de oceanen. Gezonde oceanen is waar Brenda voor strijdt, iets waar deze Noordzee expedities en de aanleg van schelpdierbanken een belangrijke bijdrage aan leveren. Bijzonder element van de expeditie is het onderzoeken van de oesterbank die in 2018 op de Borkumse Stenen is aangelegd. Uit duiken in dit bijzondere gebied moet blijken of de oesterbank de winter heeft overleefd en zich heeft voortgeplant.
Cor Kuyvenhoven is onderwaterfotograaf en vooral bekend van zijn foto’s van scheepswrakken op de bodem van de Noordzee. Door het gebruik van groothoek en fish eye benaderen zijn foto’s de beelden die de wrakduiker tijdens zijn duik zelf voor ogen heeft.
Cor duikt op de Noordzee omdat het duiken avontuurlijk is. Alle kennis die geleerd is kun je gebruiken op de Noordzee. Diepduiken, stroming, slecht zicht, het kan allemaal tegelijk voorkomen. Cor is van mening dat je als fotograaf een doel moet hebben, en om alle problemen en activiteiten vast te leggen is een belangrijke taak omdat de resultaten direct zichtbaar zijn. 1 goede foto zegt meer dan 1000 mooie woorden 🙂
Cyriel is een fanatiek duiker in zowel tropische als Nederlandse wateren. Hij vermaakt zich niet alleen met het observeren van onderwaterleven, maar is ook actief als instructeur. Als er geen cursisten mee zijn (of er hoeven geen netten geborgen te worden) neemt hij graag zijn camera mee. Waar de meeste mensen duiken associëren met tropisch water heeft Cyriel een kick voor kouder water en daarmee hoort wrakduiken op de Noordzee tot één van zijn voorliefdes. Hij neemt deel aan Duik de Noordzee Schoon om mensen bewust te maken van het belang van natuurbehoud in de Noordzee en het cultureel en historisch erfgoed dat de wrakken vormen.
Daan is vanaf jongs af aan gefascineerd door de natuur, zowel op het land als onder water. In 2001 bereikte hij eindelijk de leeftijd waarop hij mocht duiken. Voor het eerst kon hij de onderwaternatuur goed bewonderen. Sindsdien is hij met het duikvirus besmet.
In 2022 heeft Daan drie maanden als vrijwillig Marine ranger bij een natuurorganisatie in het Caribisch deel van Nederland gewerkt. Al snel viel het hem op hoe leuk hij het vond om zich onder water nuttig te maken. Op zijn werk zet hij zich als projectleider natuur & biodiversiteit in voor het behoud en herstel van de natuur. “Mooi werk, maar wel veel vanachter het bureau.” Met Duik de Noordzee Schoon wil hij ook praktisch een bijdrage leveren aan een mooiere sterkere natuur in Nederland.
Derko duikt sinds 2003 en vanaf 2005 op de Noordzee. Hij is breed georiënteerd in het onderwaterleven, Archeologie en is o.a. NOB‐instructeur, IANTD Full Trimix duiker en GUE Gas Blender.
Hij duikt op de Noordzee vanwege de onvoorspelbare en de sterk wisselende omstandigheden waaronder gedoken wordt. Via Duik de Noordzee Schoon wil hij een kleine bijdrage leveren aan de bewustwording dat buiten de kustzones, Nederlands grootste natuurgebieden liggen. Op deze gebieden moeten wij zuinig zijn om het onderwaterleven in stand te houden.
Samen met de overige teamleden van stichting duik de Noordzee schoon, wil hij hieraan een kleine bijdrage leveren door de wrakken van netten te ontdoen en ze zo een fractie schoner achter te laten. Daarnaast wil hij graag duiken op plaatsen waar je normaal gesproken niet komt.
Eddy, onze Belgische Noordzee duiker, is een enthousiaste duiker en duikt al vele jaren mee met SDDNZS. Buiten dat hij actief is bij SeaShepherd is zijn doel het welzijn van onze Noordzee en het leven er in een schonere toekomst te bieden “ Iedere expeditie voel ik me beter thuis in de bende van Nederlandse SDDNZS duikers.” 😉 Daarnaast gaat Eddy vaak de Noordzee op met zijn eigen boot. In België heeft hij SDDNZS bij vele duikers onder de aandacht gebracht.
Emilie Reuchlin is marien bioloog en werkt sinds 2007 bij het Wereld Natuur Fonds aan een Noordzee netwerk van beschermde zeegebieden, verduurzaming van gebruik en actief herstel van soorten en leefgebieden; voor een gezonde en weerbare Noordzee. Emilie dook in 2015 met Duik de Noordzee Schoon op de Borkumse Stenen en kwam toen op het idee om daar actief een platte oesterbank te herstellen. Platte oesterbanken zijn namelijk belangrijke leefgebieden en hotspots van mariene biodiversiteit die vorige eeuw verloren zijn gegaan. in mei 2018 is het gelukt: WWF en ARK plaatsten de eerste oesterbank op volle Noordzee. De oesters hebben zich toen al na een paar maanden voortgeplant. Maar hoe zijn ze de winter doorgekomen? En zijn er nakomelingen nabij de oesterbank zelf te vinden? Daar doet ze deze expeditie onderzoek naar samen met de andere duikers. Het liefst is Emilie op de golven of onderwater te vinden, waar ze inspiratie opdoet voor haar werk als natuurbeschermer en het maken van ruimte voor natuur in de drukste zee ter wereld.
Erik Bronsveld is in het dagelijks leven installatiemonteur in Zaanstad. Hij duikt sinds 1998 en had al heel snel door dat je op de Noordzee moet zijn. Hij heeft inmiddels zo’n ruim 400 Noordzeeduiken gemaakt. Een van zijn hobby’s is het bestuderen en onderzoeken van zeekaarten. Met name het verwerken van gegevens in de digitale zeekaarten. Erik is nu zes jaar bij Duik de Noordzee Schoon betrokken en vind het een goede zaak dat vrijwilligers zo veel tijd steken in het monitoren van wrakken, schoonmaken, onderzoeken, vastleggen, en de milieuaspecten onder de aandacht te brengen naar mensen die er in geïnteresseerd zijn.
Verder heeft hij bij de Landelijke werkgroep onderwaterarcheologie diverse cursussen gevolgd en ook in het bezit van het NAS 1 certificaat ,betrokken bij diverse identificaties van scheepswrakken. Momenteel is hij ook betrokken bij de zoektocht naar de O-13 de laatste vermiste onderzeeër van de Nederlandse marine die zich ergens op de Noordzee bodem moet bevinden.
In 1987 heeft Erik voor het eerst kennis mogen maken met de duiksport bij een NOB vereniging in Schagen, maar door diverse redenen niet actief doorgezet. Wel heeft hij altijd de gedachten gehad om het duiken weer op te pakken, wat pas in 2008 is gebeurd! Op een vakantie in Turkije heeft Erik een introductieduik gemaakt en vanaf dat moment wist hij het zeker. “Duiken! Dat is wat ik wil.” Direct na de vakantie een duikshop ingelopen en zijn PADI Openwater gehaald. Vanaf dat moment niet meer te stoppen en soms denkt hij dat hij meer in het water te vinden is dan op de kant. Erik heeft veel duikervaring kunnen opdoen tijdens duiken op de Noordzee en de vele prachtige locaties in Nederland. Maar ook heeft hij vele mooie duiken gemaakt in het buitenland. Op dit moment is Erik actief als PADI instructeur en doet zijn best om zijn enthousiasme over duiken en de Nederlandse wateren over te brengen op zijn cursisten. Naast zijn passie voor lesgeven in duiken heeft hij ook een passie voor de Noordzee en technisch duiken.
Erik is een marine biologie uit Duitsland. Van kleins af aan is hij gefascineerd door de zee het leven daarin. Deze fascinatie heeft ertoe geleid dat hij Marine biologie is gaan studeren én dat is gaan duiken. Hij heeft leren duiken in de Baltische Zee en na een intensieve Research Diver opleiding tijdens zijn Master studie, heeft hij de landen als Antarctica en Patagonië bezocht. Hij onderzoekt koudwaterkoralen die gedijen in de koude fjorden en oceanen. In het donkere en koude water komen deze koralen al voor rond 20 meter diepte en zijn daardoor dus toegankelijk voor wetenschappelijke onderzoek met duikers. Als een IANTD Advanced Nitrox diver is Erik vrijwel elk weekend aan het duiken bij Wageningen of in Zeeland. Hij is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en is gedreven om zijn technische skills te verbeteren.
Ernst duikt sinds 2005, hij heeft diverse (wrak-)duiken gemaakt op de Noordzee, aan de Engelse en Franse kust en op Bonaire. Hij volgde relevante specialisaties, zoals Nitrox Advanced, Wrakduiken, Tek Lite en Onderwaterarcheologie. Geschiedenis en archeologie hebben zijn interesse en de combinatie met duiken is helemáál interessant. Met deelname als supportduiker aan de DDNZS-expedities hoopt hij vooral iets te kunnen bijdragen aan bekendheid en bewustwording over de grote, maar weinig bekende Nederlandse natuurgebieden in de Noordzee en de noodzaak om die te beschermen, inclusief de vele wrakken die dit gebied rijk is.
Floor werkt als aquatisch ecoloog, tevens gecertificeerd beroepsduiker, bij Bureau Waardenburg. Als wetenschapscoördinator wil zij een extra focus leggen op biologisch onderzoek in de Noordzee. De koppeling tussen de ecologische status en beleid vindt zij erg interessant. Floor is al op jonge leeftijd in de onderwaterwereld verzonken geraakt en deed tijdens haar studie tot Marien biologe o.a. onderzoek naar de verspreiding van Nederlandse kwalpoliepen en de taxonomie van Polycera’s (Harlekijnslakken). Ook werkte zij aan een adviesrapport over de wenselijkheid van gasplatforms in de Noordzee, met betrekking tot de biodiversiteit. Als onderwaterfotograaf heeft Floor voornamelijk interesse in al het (kleine) leven op de zeebodem. In haar vrije tijd is ze tevens bestuurslid bij de Biologische Werkgroep (NOB) en fanatiek vrijwilliger en organisator voor verschillende monitoringsprojecten van Stichting ANEMOON.
Harold was 17 toen hij besmet raakte met het duikvirus, dat was in 1975. Sindsdien is duiken de rode draad in zijn leven geweest. Wrakduiken op de Noordzee heeft op Harold een speciale aantrekkingskracht. Het kan uitdagend pittig zijn door stroming en weersomstandigheden, maar vooral ook heel mooi. De wrakken hebben allemaal hun eigen verhaal. Ze hebben hun geheimen en verassingen. Geen duik op de Noordzee is hetzelfde. Als oud zeezeiler heeft hij veel aan navigatie en tochtplanning gedaan en deze kennis komt goed van pas bij de Duik de Noordzee Schoon activiteiten.
Jack Over ging ter introductie mee op een duiktrip in het buitenland. Al snel wist hij dat dit een hobby zou worden. Inmiddels is hij grot en technisch duiker. Hij is in Frankrijk bezig met een project om de onderwater grotten te documenteren met het doel ze te conserveren. Sinds 2009 gaat hij mee met Duik de Noordzee schoon en helpt met het verwijderen van de netten. De laatste expedities gaat hij vooral mee om onderwater de belichting voor de video beelden te doen.
Jip is één van de niet-duikende teamleden. Wel behoort duikervaring op de Noordzee, en zich op termijn aansluiten bij een organisatie als DDNZS tot haar lange termijn plannen. Jip heeft een namelijk passie voor de zee en (mariene) ecologie. Na haar opleidingen Mariene Ecologie en Natuurbescherming (Wageningen) is ze nu werkzaam bij Stichting De Noordzee als Projectleider Beschermde Gebieden. Hier strijdt zij met haar collega’s voor meer beschermde gebieden op de Noordzee, en probeert hierbij de wetenschap -een andere passie- als leidraad te gebruiken. Meer bescherming is hard nodig – de Noordzee is een van de drukste zeeën op aarde en de natuur staat onder druk.
Hoewel Jip veel heeft gereisd en veel zeeën heeft bezocht, kent ze de eigen Noordzee slechts vanaf de kust. Ze is daarom zeer enthousiast om een langere periode op de Noordzee door te brengen.
Joop Coolen is mariene bioloog, beroepsduiker, wetenschappelijk duiker en duikinstructeur. Zijn passie is het onderzoeken en in kaart brengen van de fauna op (kunst)riffen in de Noordzee. Daarom werkt hij voor IMARES Wageningen UR als onderzoeker naar de ecologie van wrakken, platforms, windmolen en natuurlijke riffen in de Noordzee. Hij is sinds 2010 bij Duik de Noordzee Schoon betrokken en is wetenschapscoördinator van de stichting. Zijn hoofdtaak is uitvoeren en stimuleren van biologisch onderzoek op de wrakken die we bezoeken.
Joost is van kinds af aan bezig met water, zwemmen en snorkelen bij de reddingbrigade heeft hij van zijn 5e tot zijn 18e gedaan. Ook heeft hij een passie voor het leven in het water en dan vooral voor vissen. Een studie biologie was dan ook een logische keuze. De volgende stap in het water was duiken, om vissen nog beter te kunnen bestuderen. Na de studie is hij gaan werken als aquatisch ecoloog gespecialiseerd in visecologie en vismigratie. Bij Bureau Waardenburg is hij naast ecoloog ook de duikploegleider en is zodoende betrokken bij een grote diversiteit aan onderzoeken.
Deze Noordzee expeditie levert Joost weer een bijdrage aan het bioteam. Zijn praktijk ervaring en kennis van duikend biologisch onderzoek (oa met camera systemen) gaat hij ook komende expeditie inzetten. Deze expeditie is er een speciale focus op Noordzeerifbouwers, zoals de platte oester.
Joost van Uffelen is een fervent natuurliefhebber en fotograaf. Hij heeft het geluk gehad om op vele mooie plekken in de wereld te komen om er te duiken en/of freediven. Regelmatig worden Joost zijn foto’s en verhalen gepubliceerd in nationale en internationale media en hij won in 2014 de Frans Lanting Award die georganiseerd werd door het WNF en National Geographic Nederland/België. Zijn beelden en artikelen dragen meer en meer een boodschap die natuurbehoud nastreeft. Joost kijkt er naar uit om de Noordzee en de expeditie opnieuw in beeld te brengen om zowel de schoonheid van de onderwaterwereld als de problemen die onze Noordzee kent aan een breed publiek te laten zien.
Jouke Spoelstra heeft jaren gevaren als officier van de technische dienst op Nederlandse onderzeeboten en andere schepen. Sinds hij in 2006 als lid van de Werkgroep Onderzeeboten betrokken raakte bij het opsporen van in de Tweede Wereldoorlog vermist geraakte Nederlandse onderzeeboten is hij zich sterk gaan maken voor het op de kaart zetten van oorlogswrakken en oorlogsgraven op zee, liefst in nauwe samenwerking met andere gebruikers van de zee. De speurtocht naar de nog steeds op de Noordzee vermiste onderzeeboot Hr.Ms.O13 vormt daarin reeds lang de rode draad. Als projectleider van de Werkgroep Onderzeeboten vertegenwoordigt hij daarbij de Stichting Nabestaanden Onderzeeboten 1940-1945 om de belangrijke emotionele waarde van de oorlogsgraven ook bij de duikwereld te promoten.
Klaudie houdt van avontuur, natuur en in het bijzonder van de zee. Ze ontwikkelt initiatieven om de onderwaternatuur onder de aandacht te brengen. Ze is medeoprichter van Stichting Duik de Noordzee Schoon en Onderwaterbeelden.nl. Haar goede doelenprojecten hebben een educatief, praktisch en visueel karakter. Voor deze projecten filmt ze, produceert ze documentaires, videoclips en boeken. Alles om de onzichtbare onder water natuur aan een breed publiek zichtbaar te maken. Klaudie is in het bezit van het beroepsduikcertificaat en mag daarmee in opdracht filmen. Opdrachtgevers: alle Nederlandse omroepen, SEA LIFE Scheveningen, Diergaarde Blijdorp, Vroege Vogels TV, Greenpeace, WNF, Stichting De Noordzee, EMS films, Windmill Film, Wereld Natuur Fonds, Kunst & Wunderkammer en Stichting Natuurbeelden.
Koos heeft vanaf 2010 ruim 2 jaar in Singapore gewoond, een uitgelezen kans om te leren duiken. Van Open Water duiker, tot PADI instructor en Tec diver met trainingen voor wrak penetratie in Subic Bay. Hij heeft wrakduiken gemaakt in de Zuid Chinese Zee, Filipijnen, Chuuk Lagoon, Italia, Rode Zee en de Noordzee. Wrakken dragen altijd een stuk historie met zich mee. Fantastisch om de wrakken te zien doorleven onder water, als museumstuk, beschermhaven voor onderwater leven en artificial reef. Het is belangrijk dat we ons grootste natuurgebied schoon houden zodat het zeeleven haar natuurlijke schoonheid kan behouden zodat we er zo lang van mogen genieten. Met Duik de Noordzee Schoon helpen we de Noordzee een handje mee om dit te bereiken.
Nadat Lea als twaalf jarige voor het eerst had gedoken wist zij zeker dat zij mariene bioloog wilde worden. Tijdens haar vrijwilligerswerk voor een reef monitoring project op de Filipijnen ronde zij haar Divemaster af. Terug in Europa ontdekte zij hoe prachtig de Nederlandse onderwaternatuur was en richtte een studenten duikvereniging in Wageningen op. Nu onderzoekt zij de dieren die op wrakken, windparken en olie/gasplatforms in de Noordzee groeien en hun effecten op het ecosysteem. Door het duiken met SDDNZS hoopt zij een beter beeld te krijgen van de soorten die zij bestudeert en een bijdrage te kunnen leveren aan het behoud en herstel van de mooie natuur in de Noordzee.
Na 20 jaar als duikinstructeur gewerkt te hebben, duik ik tegenwoordig niet meer met studenten maar met mijn camera. Als fotograaf leg ik graag de schoonheid van de onderwaterwereld vast, om te kunnen laten zien wat er onder het wateroppervlak gebeurt. Want hoewel ik al bijna 30 jaar duik, blijf ik me iedere duik wel verbazen over iets dat ik zie of tegenkom.
Er is altijd iets nieuws, bijzonders of verrassends te zien. Behalve me verbazen onder water, verbaast het me boven water hoe weinig de meeste mensen weten over wat er in zee leeft en gebeurt. Met mijn foto’s en artikelen hoop ik mensen enthousiast te maken voor de onderwaterwereld en te overtuigen van de noodzaak van het beschermen hiervan. Door het werk van SDDNZS in beeld en onder de aandacht te brengen hoop ik een klein beetje bij te kunnen dragen aan het beschermen van de bijzondere, kleurrijke en ruige natuur onder het wateroppervlak
Martijn is een fanatiek duiker, onderwaterfotograaf en amateur bioloog. Hij is in 1998 op Curaçao in contact gekomen met duiken en heeft op vrijwel alle continenten gedoken. Ook in Nederland duikt hij het hele jaar door om te genieten van alles onderwater. Tijdens de duiken staan fotografie en biologie over het algemeen centraal, echter voert hij ook graag andere taken onder water uit. Martijn is ook al enkele jaren aangesloten bij de Biologische Werkgroep en Stichting Anemoon. Samen met Duik de Noordzee Schoon en haar vrijwilligers wil hij zich graag inzetten voor het beschermen van de Noordzeeriffen en het bewust maken van de archeologische en ecologische waarde hiervan.
Snorkelen vond Martin al gaaf, altijd op zoek naar visjes en moois onderwater. Logisch dat hij later ging duiken verwonderd door het onderwaterleven en de schoonheid van de natuur. “Nog mooier om dat als duikinstructeur ook met andere te kunnen delen. Maar ook verbaasd over de rommel die we aantreffen onderwater, of juist hoe snel een wrak begroeid raakt en de natuur zich ontwikkelt (of hersteld) als het de kans krijgt. Daar wil ik me voor inzetten en dan wel bij een groep die dat serieus aanpakt! Iedere keer als er weer zakken vol troep op het dek worden gehesen zie je het resultaat. Mooi, op naar de volgende trip! En ik kan er met enthousiasme over vertellen in mijn werk als docent.”
Melchior maakt zijn eerste buitenduik in Zeeland toen hij veertien jaar was. Verder deed hij niets liever dan het sleutelen aan zijn brommer en assisteerde hij bij de maritieme indoor en Noordzee trainingen van Get Wet Maritiem. Hij koos ervoor om naast sportduiker tevens beroepsduiker te worden om duiken en techniek met elkaar te combineren. Toen Melchior 21 jaar was voltooide hij in Noorwegen A1 tot en met B4 in een aansluitende opleiding en liet hij zich in Nederland inschalen. Sindsdien is hij fulltime aan het werk als duiker, duikploegleider en duikmedisch begeleider A. Hij wil met zijn deelname aan de expeditie zichzelf nuttig maken voor het team en de Noordzee beter leren kennen
Michaël Oosthoek begon met duiken in 1997. Aanvankelijk in tropisch water maar sinds 2008 ook in de Nederlandse wateren. Het enthousiasme voor duiken en al het moois onder water nam alleen maar toe en dit draagt hij graag over op anderen, bijvoorbeeld als instructeur. Onderwaterfotografie, technisch duiken en Noordzeewrakduiken domineren het type duiken van de laatste jaren. Met deelname als vrijwilliger aan de projecten van Duik De Noordzee Schoon combineert hij zijn passie met de overtuiging dat het leveren van een bijdrage aan een schonere zee begint
Michel is een nautische duizendpoot. Hij doet aan wedstrijdzeilen en als hij zelf niet zeilt, is hij boeienlegger bij zeilwedstrijden met zijn eigen rib. “Dat is niet zomaar iets. De plaatsbepaling van een boei luistert ontzettend nauw. Je moet echt zelf in de zeilwedstrijden meegevaren hebben om te begrijpen hoe strak de boeien erin moeten liggen.” Daarnaast is Michel ook regelmatig wedstrijdleider.
Wanneer Michel niet op het water te vinden is, pleegt hij onderhoud aan schepen. Dat combineert hij met zijn werk op Schiphol waar hij onderhoud doet aan pushbackers. “Eigenlijk ben ik altijd aan het werk. Ik geniet ervan, of ik nou werk met materieel of mensen. Al vind ik dat laatste wel het leukste. Mijn kracht zit in mijn enthousiasme dat ik weet over te brengen. Met mijn enthousiasme en discipline kom ik overal en weet ik voortdurend mijn kennis en ervaring uit te breiden.”
Van jongs af aan was Nico al gefascineerd door Robert Ballard’s vondsten van de B Vismarck en de Titanic. Hij volgde de ontdekkingen op de voet via TV, maar ook vele boeken werden verslonden.
In 2004 maakte Nico zijn eerste duik, in het heldere water rond Corfu. Sindsdien wist hij dat dit is wat hij graag wilde doen! In het najaar startte hij met een snorkelcursus gevolgd door de 1* opleiding bij IADS. Na het behalen van dit brevet is hij, samen met zijn vrouw, 3,5 maand naar Nieuw Zeeland en 2,5 maand naar Australië gegaan waar hij ook op schitterende plekken gedoken heeft. Een van de meest bijzondere was een duik in de Millford Sound. Heel indrukwekkend, die hoge wanden van het fjord en grote zwarte koraalbomen onderwater! Terug in Nederland volgde al snel de 2* opleiding en na een aantal jaar gevolgd door de 3* opleiding.
Nu heeft hij ook de master- en instructeurs opleiding volbracht zodat hij ook aspirant duikers kan aansteken met zijn enthousiasme voor de duiksport! Nico gaat graag nieuwe uitdagingen aan. Dus hij kijkt enorm uit naar de Noordzee expedities. Met een passie voor de natuur en al het leven op aarde, wil hij graag zijn steentje bijdragen om de wereld een beetje beter te maken met zijn geliefde duiksport.
Oscar Bos is marien ecoloog en werkt bij Wageningen Marine Research aan beschermde gebieden op zee en biodiversiteit. Ook coördineert hij onderzoek aan natuur op zee voor het ministerie van LNV. Dat gaat bijvoorbeeld over de toestand van de Noordzee, mogelijkheden voor natuurherstel, effecten van visserij op het bodemleven en nog veel meer. Hij duikt mee om met eigen ogen te zien hoe de zeenatuur erbij staat en om nieuwe kennis en ideeën op te doen. Als amateurfotograaf probeert hij tijdens de expedities zo veel mogelijk soorten op beeld te krijgen.
In 1999 heeft Paul zijn eerste duikbrevet gehaald. De eerste modules via het sportcentrum van de Technische Universiteit Eindhoven en de afronding bij de Bermuda Duikers in Hulst. Via de Bermuda Duikers heeft hij in 2004 kennis gemaakt met het duiken op de Noordzee. Een paar jaar later is hij voor het eerst meegegaan met de Duik De Noordzee Schoon duiken als “schoonmaak duiker”.
Sinds 2011 heeft hij de overstap gemaakt naar een “Tech” uitrusting met daarbij ook de opleiding tot Trimix duiker en Trimix blender. In 2012 is Paul mee geweest met Operatie Zuid van SDDNZS.
Om op conditie te blijven, wordt er regelmatig hardgelopen en tochten gereden op de mountainbike in de bossen rond zijn woonplaats Woensdrecht. Paul is getrouwd met Renate, samen hebben ze twee zoons van 7 en 10 jaar oud. Bij het voetbalteam van de jongste zoon is hij trainer en coach. De tijd die over is, wordt besteed aan het sleutelen aan zijn oldtimer, een Amerikaanse Oldsmobile uit 1955.
Paul werkt in Brussel bij de Noorse kunstmest fabrikant Yara. Hier werkt hij als hoofd Veiligheid, Gezondheid, Milieu en Kwaliteit op de afdeling die nieuwe fabrieken bouwt. De nieuwe kunstmestfabrieken worden over de gehele wereld gebouwd. Hiervoor gaat hij zeer regelmatig op reis. Soms is het mogelijk om business en fun te combineren en kan een duik gemaakt worden op minder gebruikelijke locaties zoals Stockholm, Oslo, Finland, Venezuela, Colombia en Qatar.
Peter van Ling duikt sinds 1995 en maakte zijn eerste Noordzeeduik in 1997 en is vanaf dat moment bijna wekelijks te vinden in en op de Noordzee. De diversiteit aan wrakken, het zicht, de verschillende omstandigheden, het leven op de wrakken en de geschiedenis van de wrakken maakt het voor hem bijzonder. Voor hem is de Noordzee een plek waar hij zijn hobby graag uitoefent. Jaarlijks maakt hij op de Noordzee ruim 20 duiken. Peter geeft aan dat de Noordzee een uniek natuurgebied is met veel bijzonder leven. “De meeste mensen zien de Noordzee als een groene en donkere plas en hebben geen weet hoe mooi en uniek de Noordzee is. En hoe kan je een natuurgebied beschermen als je geen weet hebt van hoe het er onder water uitziet en wat voor leven je daar tegenkomt? DDNZS zorgt er voor dat steeds meer mensen weten wat voor een uniek natuurgebied zich in Nederland bevindt door middel van beelden (video en foto’s) en dat dit unieke gebied het waard is om beschermd te worden.”
Peter van Rodijnen is beroepsduiker en professioneel (onderwater) filmer. Als liefhebber van natuur en avontuur is hij sinds jaar en dag op, aan en onder water te vinden. Al snel wilde hij niets liever dan al dat moois vastleggen en delen met iedereen die er tot dan toe geen enkele weet van had. Dat was het moment waarop hij zijn eerste (kleine) videocamera ter hand heeft genomen. Nu, ruim vijftien jaar later en een aantal camera’s verder is hij full time (onderwater) cameraman en gezegend met toonaangevende filmproducenten en nationale omroepen als opdrachtgever. Juist dat is de reden waarom hij op de Noordzee duikt. Het is iedere keer weer een fantastische ervaring om mee te mogen op de voortreffelijk georganiseerde expedities van SDDNZS. Om te genieten van alle oogstrelende schoonheid die onze eigen Noordzee te bieden heeft, verbluffend mooi in beeld te brengen en te tonen aan het grote publiek.
Raymond Wennekes is een echte natuurliefhebber en fanatieke onderwaterfotograaf. Al van jongs af aan is hij gefascineerd door alles op en in het water, wat voor hem ook de reden was om in 2000 te gaan (sport)duiken. Pas in 2012 nam hij voor het eerst een camera mee onderwater, waarmee hij in 2016 zijn eerste titel als Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie won, om deze in 2017 sterk te prolongeren. Na jaren op de Oosterschelde en Grevelingen te hebben gedoken, neemt Raymond deel aan Stichting Duik de Noordzee Schoon om mensen bewust te maken van het belang van natuurbehoud in de Noordzee! Dit wil hij laten zien door zijn foto’s en verhalen.
Reindert Nijland is bioloog, en Assistant Professor bij de vakgroep Marine Dierecologie van de Wageningen Universiteit. Al van jongs af aan is hij gefascineerd door de zee, wat voor hem ook de reden was om in 2000 te gaan sportduiken. Hij heeft gedoken van Noorwegen tot Nieuw-Zeeland en van de Galapagos tot Komodo, maar hij richt zich het meest op het Nederlandse water. Reindert heeft zich gespecialiseerd in krabben en kreeften, en beschreef meerdere nieuwe krabbensoorten voor Nederland. Als moleculair marien bioloog ontwikkelt hij nieuwe methoden voor het analyseren van DNA uit zeewater. Hij neemt op deze expeditie zijn mobiele DNA analyse laboratorium mee. Hiermee zal hij tijdens de expeditie lastig te herkennen soorten met DNA analyse proberen te identificeren. Ook zal hij de totale vis biodiversiteit van enkele duikstekken bepalen door tijdens de duik enkele liters water te verzamelen. Aan boord zal hij het hierin aanwezige DNA analyseren en vergelijken met een database van alle vissen uit de Noordzee.
Renate wist op jonge leeftijd al dat zij zeebioloog wilde worden. Gelukkig bestaat 60% van Nederland uit zee, al weten maar weinig mensen hoe mooi onze Noordzee is en wat voor bijzondere dieren er leven. Bij Stichting De Noordzee draag Renate bij aan een schone en gezonde zee, binnen het thema Natuurvriendelijke energie en het programma De Rijke Noordzee. “Stichting Duik De Noordzee Schoon is een fantastische plek om mijn passie voor duiken, liefde voor het onderwaterleven en de behoefte om mezelf nuttig te maken voor de natuur te
combineren.” Het merendeel van haar duiken zijn in Nederland gemaakt, maar voor haar studie (en koraalrestauratie) is zij ook 4 maanden op Curaçao en Saba geweest. Daarnaast is zij 10 weken naar Indonesië geweest in verband met vrijwilligerswerk voor een marine conservation organisatie. “Ik doe niets liever dan Noordzee duiken! Daarnaast houd ik ook erg van rotzooi opruimen. Zo probeer ik mijn steentje bij te dragen aan een schonere Noordzee.”
Richard is een gepassioneerde duiker en duikinstructeur met een hart voor de natuur. Zijn avontuur in de onderwaterwereld begon in 1989, toen hij naar Egypte reisde het duiken te leren. Wat begon als een persoonlijke ontdekkingstocht, groeide al snel uit tot een levenslange passie.
In de jaren die volgden, ontdekte Richard de schoonheid van tropische wateren, terwijl zijn ouders op Curaçao woonden. Deze unieke omgeving inspireerde hem niet alleen, maar ook zijn familie. Met veel enthousiasme wist hij zijn vader en zussen te enthousiasmeren voor het duiken. Samen met zijn vader volgde hij uiteindelijk de opleiding tot rescue diver.
Terug in Nederland besloot Richard zijn duikvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Hij voltooide de opleiding tot divemaster en enkele jaren later werd hij duikinstructeur. Sinds 2013 is hij actief als PADI duikinstructeur in de omgeving van Nijmegen. Het is zijn grootste plezier om anderen te inspireren en te enthousiasmeren voor het duiken, en hij heeft dit met succes weten over te brengen op zijn eigen kinderen.
Richard gelooft sterk in de verantwoordelijkheid die duikers hebben voor het milieu. Wanneer hij rommel in het water tegenkomt, neemt hij dit altijd mee. Dit is niet alleen een persoonlijke gewoonte, maar ook een waardevolle les die hij zijn studenten meegeeft. Hij moedigt hen aan om bewust om te gaan met de natuur en bij te dragen aan een schonere onderwaterwereld.
Met zijn inzet voor Stichting Duik De Noordzee Schoon (SDDNZS) wil Richard een nog grotere bijdrage leveren aan het behoud van onze prachtige zeeën. Hij is vastbesloten om anderen te inspireren om ook actief deel te nemen aan het schoonmaken van onze wateren, zodat toekomstige generaties kunnen genieten van de wonderen die de onderwaterwereld te bieden heeft.
Rienk Zotter werkt in het dagelijks leven als PLC-software engineer & commissioning engineer in de automatisering (elektrotechniek) in de maritieme sector. Ook werkt hij in de evenementen techniek als geluidstechnicus voor zichzelf. Hierbij doet hij voornamelijk bedrijfsfeesten en andere luxe evenementen van ontwerp tot uitvoerend geluidstechnicus. Rienk is op jonge leeftijd al aangestoken door zijn vader met het (wrak)duikvirus, in Zuid-Frankrijk waar hij met zijn vader
ondiep mee mocht duiken. Op zijn 16e jaar heeft hij zijn open water brevet gehaald en is daarna overgestapt naar de NOB om daar zijn CMAS verder te behalen. Op zijn vereniging begeleidt hij ook bij de aspirant duikers om deze net zo enthousiast te maken voor het duiken.
Na het behalen van de juiste brevetten is hij vlot begonnen met wrakduiken. De eerste jaren was dit voornamelijk in Zuid-Frankrijk. Een paar jaar later is hij voor het eerst mee geweest op de Aquilla met Get Wet Maritiem. Het Noordzee duiken viel meteen in de smaak en de keer erna kwam Rienk in aanraking met Duik de Noordzee Schoon duikers. Dit inspireerde Rienk om hierbij te helpen en op deze manier iets te kunnen doen voor de natuur en het leven op de Noordzee.
Rob is een fanatiek Noordzeeduiker die in de zomer ieder weekend op de Noordzee te vinden is, als de golven het toe laten. Krabben redden, netten verzamelen en loodblokjes sprokkelen is zijn hobby. Rob is freelance projectmanager en weet het verschil tussen debit en credit.
Robertino houdt zich bezig met de opleiding van vrijwilligers en het veiligheidsbeleid van de stichting. Hij is NOB duikinstructeur en sinds het prille begin bij Stichting Duik De Noordzee Schoon betrokken. Hij duikt sinds 1995, heeft 2500+ duiken gemaakt waarvan vele honderden op de Noordzee. Robertino coördineert als amateurarcheoloog de archeologische activiteiten van de stichting. Vanuit zijn beroep als applicatiebeheerder heeft hij veel kennis van computertechniek.
Op 13 jarige leeftijd behaalde Rogier zijn eerste duikbrevet. Hij had het geluk hierbij gelijk geweldige buddies te ontmoeten die hem overal mee naar toe namen. Ieder weekend was hij te vinden in Zeeland of op een andere duikplaats in binnen en buitenland in zoet en in zout water. Vond het toen geweldig om zelf, op kompas onderwater een wrak te vinden. Toen waren autobanden nog vervuiling. Laat staan dat er een pad was naar een wrak of andere duiklocatie. Tijdens het duiken altijd al bezig geweest met het “opruimen”, alles wat er niet thuis hoorde ging mee naar boven in zijn netje. Inmiddels vele duiken en breveteringen verder duikt Rogier het liefste op de Noordzee! Als het weer het toe laat is hij in de zomermaanden elk weekend op de Noordzee te vinden. Daarbij is de archeologie wel de grootste uitdaging. Rogier heeft naast zijn ervaring als sportduiker ook bij de brandweer gedoken als brandweerduiker. Daar is ook een grote interesse in de medische kant van het duiken ontstaan. Sinds begin dit jaar is Rogier PADI duikinstructeur. Maar het liefste duikt hij toch met zijn rebreather op wrakken op de Noordzee!
Romald Peeters is optimistisch, positief en avontuurlijk. Samen met zijn vrouw woont hij in Alblasserdam en zijn ouders van twee uitwonende kinderen. Romald is opgegroeid in een maritieme omgeving. Nadat hij de zeevaartschool in Vlissingen had afgerond heeft hij werktuigbouwkunde gestudeerd in Delft. Daarna heeft hij bij verschillende offshore bedrijven gewerkt en inmiddels werkt hij als Project Manager bij IHC. In 1988 maakte hij zijn eerste duik in het Veerse Meer met een studievriend en was hij direct verkocht. Ondertussen is hij nu 4* duiker bij de NOB en heeft hij zijn Full Trimix brevet bij IANTD gehaald. “Je kan dus wel zeggen dat duiken echt mijn passie is. Ik vind het leuk om met mijn passie als uitgangspunt, mijn bijdrage te leveren aan het beter maken van de leefomgeving in zee, samen met anderen die dezelfde missie en passie hebben.”
Sandra gaat dit jaar voor de tweede keer mee met een expeditie van SDDNZS. Ze duikt sinds 2012 in het Nederlandse water en heeft veel ervaring opgedaan als Divemaster in de Fillipijnen. In 2014 is uiteindelijk ook in de Noordzee terecht gekomen en is sindsdien elke zomer meerdere dagen op de Noordzee te vinden.
Als ze niet aan het duiken is, werkt ze als arts en is ze radioloog in opleiding. Daarnaast heeft ze meerdere cursussen gevolgd in de duikgeneeskunde en is vorig jaar gecertificeerd als duikerarts. Hiermee zal ze dan ook tijdens deze expeditie de medische ondersteuning verzorgen, hopelijk geheel overbodig uiteraard.
Onlosmakelijk verbonden met water. Een vervend watersporter. Zowel boven als onderwater. Het kan niet anders zijn dan of zijn werk moet ook met water te maken hebben. Dutch Offshore Contractors is zijn werkgever en deze naam al bevestigd zijn werkgebied.
Al 8 jaar heeft hij zitting in de commissie Delta gebied van de Nederlandse Onderwatersport Bond en houd zich daar bezig met meestal de technische zaken rondom de Zeeuwse duikstekken. Eén van de grotere projecten van de commissie was toch wel het afzinken van de schepen Serpent, de Rat en de Zeehond nabij Scharendijke en de ontwerpen van duik hotspots langs de Oosterschelde en Grevelingenmeer.
Als 2* instructeur uit het Zeeuwse Koudekerke weet hij gepassioneerd ieder te enthousiasmeren om een duikcursus te volgen. Hij neemt je mee naar de meest interessante plekken rondom voornamelijk het Veerse meer. Tijdens deze tour weet hij je op relaxte wijze het duiken en de duikwateren in het Zeeuwse bij te brengen.
Wrakduiken is één van zijn hobby’s en weet dit vaak te combineren met onderwaterfotografie. Met zijn oog op compositie in combinatie met de historie heeft hij een educatieve verzameling foto’s weten te schieten die verstrengeling laat zien van natuur en de landing van de geallieerden bij Westkapelle in november 1944.
Zijn goal tijdens deze trip is o.a. het fotografisch vastleggen van het effect van de mens op de Noordzee, de sfeer onder water en de noodzaak tot puinruimen
Als gepassioneerd duiker wilde Sjoerd meer uit zijn hobby halen. Met zijn liefde voor het wrakduiken en onderwaterfauna is hij als support duiker vrijwilliger geworden bij Duik de Noordzee Schoon. Hier wil hij zijn bijdrage leveren aan het bekend maken van de (potentiële) schoonheid van de Noordzee en deze een stukje schoner achterlaten na elk bezoek.
Als actief duikinstructeur ligt Sven veel in het water om enthousiaste mensen van 8 tot 88 de wereld onder water te leren ontdekken en verantwoord om te laten gaan met het onderwaterleven.
De interesse voor de zee werd op jonge leeftijd al gewekt door het werk van Jacques Cousteau en de deelname aan de DDNZS expedities zijn in dat opzicht een logisch gevolg. Tijdens decennia aan duikopleidingen en ervaringen in zoet, zout en vooral koud water heeft hij de basis gelegd voor zijn avonturen op de Noordzee.
“Omdat het merendeel van de mensen zal nooit het voorrecht zal hebben om de Noordzee te beleven zoals wij dat doen, zijn de verhalen en beelden die wij meebrengen van expedities van groot belang voor haar bescherming.
Tammo Bult is 53 jaar en duikt sinds 1985 (2** CMAS). Hij heeft een vrouw en 3 kinderen – die allen duiken. Hij is opgeleid in Wageningen (MSc, Visteelt & Visserij) en St. John’s, Newfoundland, Canada (PhD, Biologie) en werkt nu als directeur van Wageningen Marine Research (onderdeel van Wageningen University & Research), een instituut voor advies en toegepast onderzoek rond bescherming en benutting van de zee: ecologie, natuur, visbestanden, visserij, wind-op-zee, olie&gas, ballastwater, exoten, schelpdieren, zeewier, vogels, zeezoogdieren, “de containerramp”, (micro)plastics,…., in Nederland en wereldwijd.
Een groot deel van al zijn duiken (>2500) heeft hij gemaakt in Canada (aan west & oostkust) waar hij 6 jaar heeft gewoond. In Newfoundland dook hij veel op wrakken: om Amerika te bereiken voer men tot begin 1900 vooral langs Newfoundland, een gebied met zeer vaak dichte mist, een gevaarlijke kustlijn en zeewater van -1.8°C . Zijn veldwerk en duiken vonden plaats rond een plek die (niet voor niets) “Mistaken Point” heet, d.w.z.,: de verkeerde afslag, naar de rotsen toe, i.p.v. om de bocht richting Boston. Hij kijkt er erg naar uit om mee te gaan met de DDNZS-expeditie in juli, niet alleen omdat hij de ambitie van DDNZS om de zee schoner te maken sympathiek vindt, of vanuit zijn biologische interesse, maar vooral – moet hij eerlijk bekennen – vanwege het avontuur van wrakduiken.
Udo van Dongen is onderwaterfotograaf en voorheen schrijver van duikreisreportages waarvoor hij de hele wereld afreisde. Het fotograferen in koud water is een van zijn grootste passies en sinds de eerste Doggersbankexpeditie in 2011 is daar een nieuwe passie bijgekomen: Noordzeewrakduiken. Een nieuwe wereld ging voor hem open en sindsdien is hij met bijna alle opvolgende expedities meegegaan. Sinds januari 2018 heeft hij van zijn fotohobby zijn werk kunnen maken door na bijna 20 jaar bij de TU Delft gewerkt te hebben een overstap te maken naar Bureau Waardenburg in Culemborg. Daar is hij inmiddels één van de beroepsduikers geworden en wordt hij ingezet voor allerlei interessante ecologische projecten die allemaal met water te maken hebben. Udo’s fotografie onderscheidt zich door kleurrijke groothoek- en macrofotografie met een goed gevoel voor compositie ondanks moeilijke condities.
Duiken is het mooiste tijdverdrijf denkbaar voor Willem Heijdeman. Hij heeft intussen op alle continenten en in alle oceanen gedoken maar de schoonheid van de Noordzee is onovertroffen. Met de Noordzee hebben wij een uniek natuurgebied in onze voortuin, iets dat nog te weinig mensen zich realiseren. Zijn deelname aan de activiteiten van Duik de Noordzee Schoon komt, naast zijn liefde voor wrakduiken, voort uit de passie om een bijdrage te leveren aan een bredere bewustwording en verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van de Noordzee.
Wouter Lengkeek is marien bioloog en directeur van Bureau Waardenburg. Hij is beroepsduiker en gespecialiseerd in de ecologie van hard substraat levensgemeenschappen. Als wetenschappelijk duiker bestudeert Wouter inmiddels ruim 10 jaar het leven op harde substraten in verschillende zeeën.
Wouter Mennen is begonnen met duiken in het jaar 2000 en sindsdien heeft hij zich met veel enthousiasme ontwikkeld in het sportduiken, wrakduiken, technisch duiken en grotduiken. Ook is hij actief brandweerman en brandweerduiker. Hij is de afgelopen jaren al met diverse expedities mee geweest en wil zich opnieuw nuttig gaan maken bij allerlei werkzaamheden als vullen, filmen, wrakonderzoek en documentatie en natuurlijk het verwijderen/bergen van netten en vistuig. Deze expedities geven hem de kans om het avontuurlijke van het wrakduiken te combineren met inzet voor het goede doel. Hij hoopt mensen bewust te maken van zowel de schoonheid als de kwetsbaarheid van de Noordzee onder de waterspiegel.
Wouter ten Raa