Het is vrijdagavond 24 juni half acht. Als Ben en ik de parkeerplaats bij de haven in Stellendam oprijden, staan er al enkele vrijwilligers te trappelen om aan boord te gaan. Maar, er is nog geen schip. Op Marien Traffic zien we dat kapitein Frank (Loonstra) nog ergens in de binnenlanden vaart en minstens anderhalf uur nodig heeft om hier te komen. Het wordt steeds gezelliger aan wal. Een vlogster van het AD.nl loopt 10 keer heen en weer om een geschikte plaats te vinden voor een interview. De haven is klein en er zijn overal ronkende motoren te horen. Michiel en Corrie, onze bestuursleden, zijn ook naar Stellendam gereden om ons een goede vaart te wensen. En Cora Bos en Manon van Meel van Checkmark, een trouwe sponsor, zie ik ook op de kade staan. Ze hebben fraaie cadeautjes meegenomen. Vier stoere armbandjes, gemaakt van gerecyclede netten, met een kleine zilveren dubbel ender als sluiting: alleen duikers weten nu waar ik het over heb. Dit sieraad is speciaal voor de stichting ontworpen door edelsmid Manon van Herwijnen. Zij is geïnspireerd door ons werk en wilde iets maken dat bij ons doel past.
Vorig jaar hebben wij een middag met Manon gebrainstormd over een symbolisch sieraad: een vis, een krab, een kreeft? We werden er nog niet echt enthousiast van. Een duikbril, een mesje……. een dubbel ender? Iedere technisch duiker gebruikt ze veelvuldig. Aan beide uiteinden van deze karabiner zit een sluiting. Je kunt deze eenvoudig openen door een palletje naar beneden te trekken. Eenmaal vastgeklikt, gaat ie niet vanzelf los. Er zit dan ook geen schroefdraad aan. En je kunt razendsnel handelen als je bijvoorbeeld een ademautomaat wilt wisselen of op je manometer wilt kijken. Skills die duikers op de automatische piloot moeten kunnen uitvoeren. De eigenschappen van de dubbel ender komt onze vrijwilliger goed van pas want de klus moet onderwater vaak binnen 40 minuten worden geklaard.
De dubbel ender is ook een mooi design en dat is natuurlijk waar het bij Manon om gaat. Kortom, de kleine zilveren sluiting is een duurzaam hebbedingetje. Er is keuze in zilver en goud en ook in de kleuren en het materiaal van het polsbandje.
Het armbandje is verpakt in een speciaal voor de stichting ontworpen design. Bij verkoop gaat een deel van de omzet naar onze schoonmaakexpedities.
https://manonherrewijnen.com/products/mh-x-duik-de-noordzee-schoon
Terug naar Stellendam. Ben begint alvast met de briefing. De zeekaart ligt op de motorkap van de auto. Een half uurtje later zien we Frank uit de sluis komen en manoeuvreert hij de Tender vakkundig aan de steiger. Het chaotische gesleep met tassen, duikflessen, tonnetjes en kratten kan beginnen. Een uur later hebben alle gasten een rondleiding op het schip gehad, liggen de spullen op de goede plaats en heeft iedereen een kooi gevonden. De gasten vertrekken en wij verzamelen in de gezellige kantine. We verheugen ons op het moment dat de motor gaat ronken en wij de zee weer op gaan. Jaarlijks gaan we één of twee weken 8 tot 10 dagen op expeditie om afval uit de Noordzee te halen, vooral van de wrakken. Ben en Harold hebben de afgelopen maanden een interessante route uitgezet. De bedoeling is dat we morgenochtend de eerste duik ten westen van Stellendam maken, ongeveer 30 mijl uit de kust. Daarna zakken we naar het zuiden richting Calais met ongeveer dezelfde afstand van de kust. Deze route hebben we nog nooit gevaren. We zijn nieuwsgierig naar de wrakken die op de Belgische zeebodem liggen. Zou er net zoveel troep op liggen als in Nederland? Welke visnetten treffen we aan? Wordt hier ook vaak een hengel uitgegooid door sportvissers. Hoe zal het zicht zijn? Hoe hard gaat het stromen richting Kanaal? Welke dieren gaan we ontmoeten? Vragen waar jullie in de komende blogs antwoord op krijgen.
Ik kruip mijn kooi in en voordat ik het licht uit doe kijk ik nog even naar de armbandjes. Ik realiseer me met hoeveel passie en aandacht ze door Manon zijn gemaakt. Dezelfde passie die ik aan boord voel onder de vrijwilligers en de bemanningsleden. Net voordat ik in slaap val, hoor ik dat Frank de motor start. Een mooi, ritmisch en geruststellend geluid. We gaan – voor de 17de keer alweer – op zoek naar nieuwe avonturen.
Klaudie Bartelink