Donderdag 23 oktober heeft Stichting Duik de Noordzee schoon een cheque ontvangen ter waarde van € 30.000 van de Stichting Medewerkers Goede Doelenfonds ING. De voorzitter van het bestuur van dit fonds, Marijke Brunklaus, overhandigde deze aan het bestuur. Dit gebeurde in Muzee Scheveningen waar een tijdelijke tentoonstelling is ingericht over drie gezonken Engelse oorlogsschepen, de grootste scheepsramp van de Noordzee.
Met het ING Goede Doelenfonds wil de ING alle medewerkers aanmoedigen een concrete en positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Bij het ING Goede Doelenfonds bepalen medewerkers welke verenigingen, goede doelen en maatschappelijke initiatieven de ING steunt. Hiermee levert het fonds een substantiële, financiële bijdrage aan het vrijwilligerswerk van ING-medewerkers in Nederland en daarbuiten.
Met het bedrag wordt een deel van de Noordzee expeditie gefinancierd die in 2015 gaat plaatsvinden. Dit wordt de zevende expeditie die de stichting organiseert met als doel de Noordzee zichtbaar en schoner te maken. Expeditie Noordzee 2015 onderzoekt de biodiversiteit van diverse Natura 2000 gebieden en komt terug met nieuwe gegevens, beelden en verhalen. Daarnaast zullen de expeditieleden ook dit keer weer een grote schoonmaak houden: achtergebleven visnetten en –lijnen worden verwijderd, zodat er een veilige leefomgeving ontstaat voor het onderwaterleven. Het verloren vistuig blijft door vissen en het probleem van ghost fishing is namelijk een grote bedreiging voor het leven op de scheepswrakken. De scheepswrakken zijn zeer belangrijk voor biodiversiteit en voor de visbestanden en fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren. Krabben, kreeften en vissen raken in de netten en lijnen verstrikt en sterven een langzame dood. Er wordt met name gedoken op scheepswrakken omdat deze een functie hebben als kunstrif. Daarbij zijn scheepswrakken tijdcapsules en daardoor ook van cultuurhistorisch belang.
Sinds 2011 organiseert de stichting succesvolle expedities naar verschillende gebieden in de Noordzee. De marien biologen die deelnamen, vonden tijdens hun duiken tientallen voor Nederland nieuwe en zeer zeldzame diersoorten. Expeditie Noordzee 2015 hoopt in 2015 opnieuw met bijzondere ontdekkingen thuis te komen.
De duikers van de stichting hebben de afgelopen vier jaar gezamenlijk 200 duiken gemaakt op 110 verschillende wrakken. Ruim 12.000 kg netten en lijnen is geborgen. Ook zijn er tonnen door sportvissers verloren vislood geborgen. Lood is een giftige stof die schadelijk kan zijn voor het onderwaterleven. Fotografen, filmers en marien biologen hebben alle duikacties boven en onder water in kaart en in beeld gebracht. In totaal hebben de vrijwilligers opgeteld 40.000 uur besteed aan dit project.
Stichting Duik de Noordzee schoon wil het belang van riffen in de Noordzee op de kaart te zetten en degelijk beleid afdwingen. Er is momenteel onvoldoende wet- en regelgeving om scheepswrakken in de Nederlandse Noordzee te beschermen.