De duikexpeditie naar de Doggersbank is maandag 28 juni ‘gestrand’ bij de eerste duik, zo’n tien mijl uit de kust bij Den Helder. Terwijl de duikers – leden van Duik De Noordzee Schoon en een groep vooraanstaande marien biologen – hun duik aan het maken waren, kreeg het expeditieschip – de Mattanja – averij. Waarschijnlijke oorzaak is een lijn in de schroef, die zoveel frictie heeft veroorzaakt dat de keerkoppeling het begaf. De Mattanja moest noodgedwongen vlak bij het verkeersscheidingsstelsel voor anker gaan. Problemen met de duik heeft dat niet opgeleverd: alle duikers keerden met de bijboot veilig terug aan boord. Inmiddels was de Kustwacht gewaarschuwd over de problemen.
De KNRM kwam langszij met de ‘Joke Dijkstra’ en de ‘Dolfijn’ uit Den Helder. Al snel was duidelijk dat een spoedreparatie op zee niet mogelijk was. De Mattanja heeft een nacht op zee voor anker gelegen.
‘s Ochtends vroeg kwam de ‘Pollux’ van sleepdienst Iskes assistentie verlenen. Aan het einde van de ochtend was het expeditieschip weer terug in de thuishaven IJmuiden.
Een week onderzoek doen op de Doggersbank kwam daarmee vroegtijdig ten einde. Maar inmiddels is duidelijk dat ze woensdag, donderdag en vrijdag vanuit Scheveningen met de Aquila op pad kunnen voor een aantal schoonmaakduiken onder de vlag van Duik De Noordzee Schoon. De bedoeling is om onder andere de Delft, de Aboukir, de Elbe en het Poppetjeswrak te ontdoen van verspeelde visnetten en –lijnen.
De leden van Duik De Noordzee Schoon, de marien biologen en ook de schipper van de Mattanja – Klaas Boereboom – hebben de Doggersbank nog niet uit hun hoofd gezet. Ze zijn vastbesloten om op een later tijdstip opnieuw koers te zetten naar dit gebied, waar weinig over bekend is. Ze willen er onder andere onderzoek doen en film- en fotomateriaal schieten om aan te tonen hoe bijzonder deze ondiepte is. Organisaties die zich inzetten voor de Noordzee, willen dat de Doggersbank zo snel mogelijk wordt aangewezen als beschermd natuurgebied. Het gebied staat al op ‘de lijst’ van de EU, maar daadwerkelijke wet‐ en regelgeving laat op zich wachten.